Používate silikónové formy na pečenie? Možno ste o nich nevedeli toto!

Dnes sa už dá aj také pečenie zjednodušiť. Pomáhajú nám napríklad multifunkčné kuchynské roboty, nepriľnavé valčeky, podložky na cesto, kuchynské stierky zo špeciálneho materiálu či cukrárske vrecúška rôznych druhov. Aj taká forma na pečenie je základným vybavením každej kuchyne. Pohodlné a obľúbené sú napríklad silikónové formy a formičky. Je však ich používanie bezpečné?

Používate silikónové formy na pečenie? Možno ste o nich nevedeli toto!
(zdroj: unsplash.com)

Silikón nie je toxický ani chemický

Silikónové doplnky si už našli cestu takmer do každej kuchyne. Ak sa bojíte toho, že silikón je závadný, nemusíte. Je to ekologický a netoxický materiál, ktorý zvláda rôzne teploty bez poškodenia, a to dokonca aj tie veľmi nízke (možno máte doma aj silikónové formy na ľad). Na internete aj v kamenných predajniach sa nájde obrovské množstvo rôznorodých silikónových formičiek na pečenie, a to aj v rôznych farebných prevedeniach, tvaroch a veľkostiach. Ich asi najväčšou výhodou je to, že ich nemusíte vymasťovať ani vysypávať múkou a nič sa nepripečie. Poznáte však aj ich ďalšie benefity?

Lacné, nezničiteľné a ľahko uskladniteľné

Formy zo silikónu sú odolné pri vysokých teplotách, a to až do 250 °C. Nemenia svoj tvar, nepukajú a nezmršťujú sa ani po opakovanom a častom použití. Umývať ich môžete aj v umývačke riadu a veľmi ľahko sa dajú vyčistiť aj teplou vodou. Vydržia aj vtedy, ak ich vyčistíte chemickým čistiacim prostriedkom, ale to je prakticky zbytočné. Zohnať sa dajú za skvelú cenu, takže pri nákupe silikónových foriem sa nemusíte buchnúť po vrecku, ako pri tých teflónových alebo rôznych iných. Ak máte v kuchyni málo miesta, oceníte aj to, že silikónové formy môžete zložiť a rozložiť hocikedy potrebujete. Vždy sa vrátia do pôvodného stavu, takže sa nemusíte báť, že sa tým zničia.

Dajte si pozor na správne používanie

Teraz sa pozrime aj na ich bezpečnosť. Silikónové formy na pečenie v rúre sú vo všeobecnosti považované za bezpečné. Kvalitný potravinársky silikón by nemal byť toxický ani závadný, ale za určitých okolností sa môže s jeho používaním spájať určité riziko, hlavne kontaminácia pečiva nežiaducimi chemickými nečistotami. Toto riziko nastáva najmä v prípade nekvalitných silikónových foriem z neoverených materiálov (ak ich objednávate online z neoverených stránok a za extrémne nízke ceny) alebo v prípade nesprávneho používania formičky, čiže buď vystavovaniu extrémne vysokým teplotám alebo pri používaní poškodenej formy. Silikónové formy a formičky by ste mali pri pečení položiť na plochý plech a po dopečení pečivo z foriem ihneď vybrať. Silikónové formičky nikdy nevarte vo vode a nepoužívajte ich nad priamym ohňom, ktorý materiál poškodí. Okrem toho si dajte pozor aj na ostré kovové nástroje, ktoré môžu povrch silikónu ľahko poškodiť.